Премиерът Кирил Петков заминава на официално посещение в Скопие, Република Северна

...
Премиерът Кирил Петков заминава на официално посещение в Скопие, Република Северна
Коментари Харесай

Кирил Петков заминава за РСМ на 18 януари

Премиерът Кирил Петков отпътува на публично посещаване в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 година, оповестява Министерски съвет.

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на превоза и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Реализирането на визитата става допустимо след рухването на карантината на министър-председателя при получен негативен PCR тест.

Припомняме, България и районен съд Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси в следствие на Договора за другарство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година

Още първото съвещание на комисията означи малък напредък във връзка с Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и макар всички предизвестия от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и по-късно българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски нападения. Българските военни гробища и монументи са системно унищожавани още през Югославския интервал. Независимо от големия брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите жители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР